Đorđe Balašević je rodjen 13. maja 1953. godine u Novom Sadu. Tu phađa osnovnu školu i upisuje gimnaziju, koju je napustio u trećem razredu, a ispite je polagao vanredno. Nakon toga upisuje geografiju, jer, po sopstvenom priznanju, na diferencijalnim ispitima nije bilo matematike, koju nije volio. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane fudbaler. Kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muve u sobi ga je inspirisala da komponuje svoju prvu pjesmu "Otkud muva" - talenat je pronašao svoj put. Zatim je počeo da piše prepjeve stranih hitova za emisiju "Muzički klub", a sa drugarom, koji se dobro snalazio na gitari, počeo je i zajednički rad. Godine 1977. pristupio je grupi „Žetva“ sa kojom je u septembru te godine snimio neobavezan tango "U razdeljak te ljubim". Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost, a singl je prodat u oko 180.000 primjeraka.
     
 
Sastav „Žetva“ je vrlo brzo počeo da se pretvara u festivalsku grupu strpanu u orkestarske aranžmane, što Đole nije želio ni podržavao, pa ih početkom 1978. godine napušta i sa Vericom Todorović osniva grupu „Rani mraz“. Budući da se on i bivša grupa nisu razišli kao prijatelji, novi sastav je nazvao inspirišući se jednom sibirskom poslovicom, koja kaže: "Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza". Grupa „Žetva“ objavljuje LP "Vreme žetve" (RTV Ljubljana 1979.) i nakon toga, zbog loših kritika i nedostatka angažmana prestaje sa radom.
   
 

Pjesmom "Moja prva ljubav" „Rani mraz“ učestvuje na festivalu Opatija '78. Tokom iste godine izbacuju seriju hit singlova, meteroskom brzinom osvajaju tržište i postižu impresivne tiraže. Balaševićevi emotivni tekstovi i jednostavne melodije donose osvježenje na posustaloj zabavnoj sceni, a predstavljaju i dobru spregu sa pop muzikom. Uoči snimanja pjesme "Računajte na nas" pridružuju im se bivši članovi grupe „Suncokret“ Biljana Krstić i Bora Đorđević. Sama pjesma "Računajte na nas" postaje svojevrsni hit svih posljeratnih generacija zahvaljujući drugačijem tretmanu revolucije u odnosu na uobičajene i do tada prihvaćene melodije i muzičke izraze.

Ansambl ubrzo mijenja svoj sastav – poslije samo dva mjeseca rada sa grupom, u ljeto 1978. godine, Bora Đorđević odlazi svjestan razlike u autorskom senzibilitetu izmedju njega i Balaševića – formira sastav „Riblja čorba“. Uoči snimanja debi albuma "Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu" grupu napušta i Verica Todorović.

Pjesme koje su se našle na ovom prvom albumu pokazuju već kompletan okvir formule za budućnost: nostalgija, nježne slike iz svakodnevnog života, balade koje opisuju „dobra stara vremena“. Tokom ljeta 1979. godine Balašević i Biljana Krstić nastupaju širom Jugoslavije. Na koncertima, između pjesama, Balašević drži duge monologe na aktuelne teme i zabavlja publiku čak i bez muzike. Sa njim se na nekim svirkama pojavljuju pjesnici Mika Antić i Pero Zubac. Na festivalu „Split '79.“ Balašević osvaja prvu nagradu pjesmom "Panonski mornar". Septembra 1979. godine svoju popularnost potvrdjuje i na osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Tokom 1980. godine služi JNA u Zagrebu i Požarevcu, a tokom odsluženja glumi u TV seriji "Vojnici". U to vrijeme nastaje pjesma "Tri put sam video Tita", Zdravku Čoliću piše "Zbog tebe" kao i neke tekstove za album Srebrnih krila "Sreo sam ljubav iz prve pjesme". Krajem godine izlazi album "Odlazi cirkus", što je ujedno i poslednja ploča napravljena sa grupom „Rani mraz“.
     
 

Počekom 1982. godine Đorđe Balašević objavljuje album "Pub" kojim zvanično započinje svoju solo karijeru. Zimu 82./83. godine provodi na turneji i prvi put rasprodaje beogradski „Sava centar“. Polovinom decembra 1983. godine objavljuje LP "Celovečernji The Kid" sa pjesmama "Svirajte mi, jesen stiže dunjo moja", "Blues mutne vode" i drugim, a zatim izlazi i album "003", koji donosi nove hitove poput "Al' se nekad dobro jelo" i "Olivera", te, prema sopstvenom priznanju, najbolju pjesmu koju je ikada napisao - "Slovenska"!

Nakon ovih objavljuje albume "Bezdan", „Panta rei“, „Tri posleratna druga“ i Marim ja“, te singl „Samo da rata ne bude“, a onda se, ipak, dešava ono najgore. Ratne godine Balašević provodi sklonjen od javnosti i mobilizacije, budući da vojne vlasti pokazuju veliko interesovanje da ga pošalju na front.

Album "Jedan od onih života..." objavljuje krajem 1993. godine sa hitom "Ja, luzer?", ali i pjesme inspirisane ratnim tragedijama "Čovek sa mesecom u očima" i "Krivi smo mi". U to vrijeme njegovi koncerti postaju pravna javna čistilišta, budući da upućuje vrlo oštre, ali i duhovite riječi sa jasnim opozicionim stavovima. Poslije određene pauze izlazi "Na posletku" objavljen početkom 1996. godine. Redaju se koncerti u Sloveniji (Maribor) te u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Tuzla, Banja Luka), koji predstavljaju svojevrsnu senzaciju nakon ratnih strahota i bivaju uvijek potpuno rasprodati.
 
                             
Tokom karijere Đorđe Balašević je objavio i nekoliko knjiga: pjesmaricu sa svojim tekstovima "Računajte na nas", roman "Tri posleratna druga" (1991.), knjigu novinskih komentara "I život ide dalje (sve dalje odavde...)" (1993.) i knjigu "Dodir svile" (1996.) u kojoj je izbor tekstova sa njegovih albuma, kao i roman "Jedan od onih života" (1997.). Pored toga napisao je scenario i tumačio glavnu ulogu u TV seriji "Specijalna redakcija", glumio u TV serijama "Vojnici", "Pop Ćira i pop Spira", "Panonski mornar", te u filmu "Vojnici". Njegova karijera traje i dalje, a on je još uvijek čest i rado viđen gost, kako na koncertima, tako i u TV emisijama širom Jugoslavije.
 

Računajte na nas

U ime svih nas iz pedeset i neke
za zakletvu Titu ja spev'o sam stih.
Ne spominjem prošlost ni bitke daleke,
jer rođen sam tek posle njih.

Al’ život pred nama još bitaka skriva
i preti nam, preti, k’o duboki vir.
Ja znam da nas čeka još sto ofanziva,
jer moramo čuvati mir.

Računajte na nas!

Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok,
jer slušamo ploče i sviramo rock.
Al’ negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam, šta dobro znam:
računajte na nas.

 
   
   
 

U ime svih nas iz pedeset i neke
za zakletvu Titu sam spevala stih.
Ne spominjem prošlost ni bitke daleke,
jer rođena sam posle njih.

U nama je sudbina budućih dana
i neki se možda i plaše za nju.
Kroz vene nam protiče krv partizana,
i mi znamo zašto smo tu.

Računajte na nas.

Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok,
jer slušamo ploče i sviramo rock.
Al’ negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam, šta dobro znam:
računajte na nas.

 
 
 
Vrh stranice Povratak na temu